Як вибрати електричний котел

Електричні котли – це зручний та простий в експлуатації варіант опалення, який підходить для будь-якого приміщення з наявністю електропостачання. Вони безпечні, не виділяють диму та конденсату, що робить їх більш екологічним вибором порівняно з газовими котлами. За ККД електричні котли поступаються лише конденсаційним, тож справді варті уваги. Однак, при виборі та встановленні електричного котла важливо ураховувати ряд факторів, які можуть вплинути на його ефективність та вартість експлуатації. У цій статті ми детально розглянемо особливості вибору електричного котла та надамо корисні поради для його використання.

Як правильно визначити потужність електричного котла для опалення вашого будинку або квартири?

Як зберегти енергію та не переплатити за зайву потужність? Для цього потрібно знати деякі параметри вашого приміщення та принцип роботи електричного котла.

Загальна норма обігріву житлового приміщення обсягом 1 м3 становить близько 40 Вт. Стандартними вважаються показники приміщення з висотою стель 2,5 м та нормальним утепленням. Якщо ваші стелі вище, то потрібна більша потужність котла. Наприклад, для будинку площею 100 м2 з висотою стель 3 м котел має бути вже 12 кВт.

Також, важливо врахувати тепловтрати через вікна та двері. Так, тепловтрати через стандартне вікно становлять близько 100 Вт, а через двері приблизно 200 Вт.

Якщо ваш електричний котел повинен нагрівати гарячу воду, а не тільки опалювати будинок, треба додати до розрахованого раніше показника потужності ще 10-15%. В таких випадках також можна придбати двоконтурний електрокотел, з додатковим ГВП теплообмінником.

Не меньш важливо перед купівлею електрокотла врахувати можливості електричної мережі.

До однофазної мережі 220 В можна підключити лише котел до 6-7 кВт. Для опалення великих приміщень електричним котлом більшої потужності потрібна трифазна мережа 380 В.

Не забудьте, що правильний вибір потужності котла допоможе вам зекономити кошти на опаленні та забезпечить комфортний мікроклімат в вашому будинку або квартирі.

Стандартний електричний котел складається з декількох основних компонентів. Перш за все, це нагрівальний елемент, що завдяки електричному струму нагріває воду або повітря.

Крім того, котел має: термостат, який регулює температуру опалення, розширювальний бак, який компенсує зміни тиску та об’єму води в системі опалення, а також у більшості випадків циркуляційний насос для підтримання руху води по системі опалення.

Крім основних компонентів, електричний котел може бути доповнений іншими додатковими елементами. Вибір додаткових елементів залежить від потреб користувача та особливостей системи опалення. Наприклад:

Вбудований контролер – дає змогу регулювати температуру та режим роботи котла за допомогою пульта дистанційного керування або мобільного додатку.

Додаткові фільтри для очищення води в системі.

Клапан автоматичного скидання повітря - контролює автоматичний вивід повітря з системи опалення. Це потрібно, щоб котел працював максимально ефективно і щоб виключити можливість утворення повітряних заторів, які можуть завадити нормальному функціонуванню системи опалення.

Циркуляційний насос – це елемент системи опалення, який може бути як основним так і додатковим. Його завдання – забезпечити рівномірний розподіл тепла по всій системі й запобігти утворенню заторів. Циркуляційний насос повинен мати захист від перевантажень та перегріву, а також регулятор потужності для налаштування оптимальної швидкості обігріву системи.

Програматор – це пристрій, який дозволяє налаштовувати графік роботи електричного котла так, як зручно користувачу: на різні години дня, на окремі дні тижня, на вихідні і т.д. Програматор дозволяє заощаджувати електроенергію і підтримувати комфортну температуру в будинку.

Автоматика електрокотла включає в себе сенсори температури, реле й захистні пристрої. Вона автоматично підлаштовує потужність котла щоб підтримувати бажаний рівень температури, контролює роботу всіх компонентів котла і може зупинити його роботу в разі перевантаження або перегріву.

  1. Регулювання потужності автоматикою може бути ступінчасте або плавне
  2. В бюджетних котлах частіше за все зустрічається ступінчастий варіант в якому нагрівальні елементи спрацьовують незалежно один від одного. Це не дає можливості максимально точно регулювати потужність котлу.
  3. В більш дорогих моделях як правило регулювання плавне завдяки реостату.
  4. В комплект автоматики також повинен входити датчик тиску та захисні механізми від перегріву за замерзання. Якщо їх не буде – треба буде докупати.

Ціна котлів напряму залежить від комплектації та бренду

Якщо ви хочете максимального комфорту та надійності, то краще придивитись до більш дорогих брендових моделей. А у випадках економії коштів – подумати про бюджетні пристрої. Електрокотли вітчизняного виробництва дозволять значно зменшити витрати при тих же параметрах і якісних показниках. Іноді котли з максимальної комплектацією виходять дешевше, ніж бюджетні, до яких доводиться докупати велику кількість додаткових елементів.

Взагалі купівля котла – дійсно важливий момент від якого залежить якість життя всієї родини, тож радимо підійти до цього питання серйозно. При виникненні сумнівів ми радимо дзвонити нам. Наші менеджери із задоволенням проконсультують вас, порадять модель яка відповідає вашим потребам, та дадуть рекомендації по її монтажу та обслуговуванню.

Обратный звонок

Оставьте Ваши контактные данные: имя и номер телефона
и мы перезвоним Вам в ближайшее время